AKTUELNO

Srpska lista je ostvarila svoj primarni cilj jer je obezbedila više nego dovoljan broj poslanika za blokiranje političkih inicijativa koje bi bile štetne za srpski narod na KiM, ocenio je Slavko Simić, nosilac Srpske liste koja je osvojila deset mesta u kosovskom parlamentu.

Na pitanje da li bi i na koji nacin SL sarađivala sa vladom Aljbina Kurtija, Bedžeta Pacolija i Ise Mustafe, koja se u ovom trenutku čini najverovatnijom, Simić je rekao da je srpski narod na izborima birao svoj predstavnike i nije mogao da utiče na to ko će predstavljati albanski narod.

"Mi bismo narvno voleli da za sagovornike imamo umerenije političke stranke koje ne stvaraju svoj politički identitet na animozitetu prema Srbiji i srpskom narodu," rekao je on.

SL će u svakom slučaju nastaviti da se iskreno zalaže za dijalog Beograda i Prištine, poboljšsanje odnosa Srba i Albanaca i bolju socioekonomsku situaciju na KiM, napomenuo je on.

KOSOVO: Uhapšeno devet osoba zbog terorizma

"To je za početak dovoljan okvir za konstruktivan razgovor da bilo kim", smatra Simić.

Zamoljne da kaže da li bi mu bio prihvatljiviji lier Samoopredeljenja Aljbin Kurti ili Ramuš Haradinaj, on je podsetio da su obojica prethodnih godina slala negaitvne poruke srpskom narodu na KiM i cak osporavala znacaj dijaloga dovodeći u pitanje i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Videćemo kakvi su kapaciteti jednog i drugog da prihvate političku realnost i postojanje jednog snažnog i monolitnog političkog bloka Srba u prištinskim inistitucijama.

Simić napominje da SL na meoze da bira sagovornike ali može da u razgovorima sa albanskim predstanivicma, ko god oni bili, insisitra na stvarima od interesa za srpski narod.

"Srpska lista neće trgovati interesima svog naroda pa ko god želi da razgovara zna gde može da nas pronađe", zaključio je on.

#Poslanik

#Slavko Simić

#Srpska lista

'